آموزش ساختار کامل یک مقاله علمی ISI
وقتی تصمیم دارید که برای مجلات آکادمیک، مقاله علمی بنویسید، با یک کار بسیار رقابتی و چالش برانگیز روبرو هستید. زیرا باید همه قوانین و اصول را برای نوشتن مقالهای مناسب در نظر بگیرید که مورد پذیرش باشد.
تمام مقالات علمی و پژوهشی مبتنی درواقع راهی را برای محققان فراهم میکنند تا با سایر محققان و پژوهشگران در مورد نتایج تحقیقات خود ارتباط برقرار کنند. مقالات ISI دارای یک قالب کلی و قسمتهای مجزا هستند که نوع خاصی از اطلاعات را نشان میدهند. تعداد و عناوین بخشها ممکن است در بین مجلات مختلف، متفاوت باشد، اما در بیشتر موارد شما باید یک ساختار کلی را حفظ کنید.
مقاله علمی شامل بخش های زیر است:
عنوان
چکیده
کلمات کلیدی
مقدمه
مواد و روشها
نتایج
بحث
نتیجهگیری
سپاسگذاری
منابع
عنوان
عنوان اولین چیزی است که دیگران را به خواندن مقاله علمی شما جذب میکند. عنوان باید از نظر علمی سالم باشد و آنچه را که در تحقیقات انجام شده است به درستی ارائه دهد، زیرا این اولین عنصری است که یک ویراستار مجله یا یک خواننده میبیند. عنوان باید خلاصه موضوع اصلی مقاله باشد و جذاب نیز باشد. یک محقق باید از نوشتن عناوین بلند و استفاده از کلمات اختصاری ناشناخته در عنوان مقاله علمی خودداری کند.
چکیده
چکیده در یک مقاله علمی، خلاصهای کامل اما کوتاه از مقاله را در اختیار خواننده قرار میدهد. در این بخش، محقق باید تحقیق خود را خلاصه کند و ضمن آنکه بهطور واضح و دقیق اهمیت موضوع و نتایج به دست آمده را در تعداد محدودی از کلمات (بسته به نوع مجله، بهعنوان مثال تا 200 کلمه) برجسته کند. چکیده باید به شکلی نوشته شود تا دیگران را تشویق به خواندن مقاله شما کند. توجه داشته باشید که اطلاعاتی فراتر از موارد استفاده شده در مقاله خود را درج نکنید.
در صورت استفاده از کلمات اختصاری در چکیده، باید عبارت کامل را در پرانتز بعد از مخفف اختصاری یا مخفف اختصاری را داخل پرانتز، پس از عبارت کامل درج کنید. بهطور کلی دو نوع چکیده وجود دارد:
توصیفی: چکیدههای توصیفی در زمینههای علوم انسانی و اجتماعی یا روانشناسی استفاده میشود و بهطور خلاصه کار طولانیتر را توضیح میدهد. این نوع چکیدهها حدود 50 تا 100 کلمه است.
ساختار یک چکیده توصیفی بهطور کلی به شرح زیر است:
تاریخ
هدف
دامنه تحقیق
آگاهیدهنده: این نوع چکیدهها معمولاً در مقالات مهندسی، علوم یا روانشناسی مورد استفاده قرار میگیرند و کلیه استدلالها و نتایج مهم را ارائه میدهند. این چکیدهها حاوی تقریبا 200 کلمه میباشند و از بخشهای زیر تشکیل شدهاند:
تاریخ
هدف
روش
یافتهها / نتایج
نتیجهگیری
کلمات کلیدی
کلمات کلیدی ترجیحا باید عباراتی از 2-4 کلمه باشند که نشان میدهد موضوع در مورد چیست و کاملا با موضوع شما مرتبط است. کلمات کلیدی نوشته شده در یک کلمه قابل قبول هستند، اما ممکن است باعث بسیاری از برداشتهای کذب شود. با کمک کلید واژه شما، سایر نویسندگان و محققان میتوانند مقاله شما را پیدا کنند.
مقدمه
بهطور خلاصه، در بخش مقدمه، باید به سؤال “چرا” پاسخ دهید و دلایل خود را در مورد انتخاب موضوع برای تحقیق، اهمیت آن، روشها یا رویکردهای تحقیق خود و موارد دیگر روشن کنید. در این بخش، شما همچنین برخی از اطلاعات پیش زمینه را ارائه میدهید و زمینه توصیف مسئله یا سوال تحقیق را تعیین میکنید. در اینجا، همچنین میتوانید به شکاف دانش برای پر کردن قسمتهای دیگر مقاله علمی خود اشاره کنید.
در ابتدای مقدمه، بهتر است بهصورت کلی صحبت کنیم و به تدریج جزئیات و موضوع اصلی تحقیق را توضیح دهیم.
در این بخش باید تحقیقات و نتایج یافت شده در گذشته، کاستیها یا نواقص آنها و سپس رویکرد استفاده شده برای نگارش مقاله را بیان کنید.
پاراگراف آخر بخش مقدمه، ساختار کلی مقاله و مباحثی را که باید در بخشهای بعدی مورد بحث قرار گیرد، تشریح میکند. مدت زمان فعل به کار رفته در این بخش ترکیبی از حال و گذشته است.
مواد و روشها
نوشتن بخش مواد و روشها میتواند خسته کننده باشد، اما اگر به خوبی توصیف و نوشته شود، نتیجهگیری شما را تقویت میکند و میتواند شانس چاپ مقاله شما را در یک مجله خوب افزایش دهد.
در بخش روشها شرکتکنندگان، نوع مطالعه، جامعه مورد پژوهش، نمونه مورد مطالعه، روش نمونه گیری، ابزار گردآوری دادهها، ملاحظات اخلاقی، روشهای آماری، نتایج، مداخلات، هدف و غیره توصیف میشود تا به خواننده کمک کند تا دقیقاً نحوه انجام آزمایش توسط نویسندگان را تعیین کند. نویسنده (های) مقاله، تکنیکهای خاص و استراتژی تجربی کلی را در این بخش توصیف میکنند.
در نوشتن این بخش، شما باید با اطلاعات کلی شروع کنید که در کل متن اعمال میشود و با جزئیات تجربی خاص به پایان میرسد. شما میتوانید آزمایشهای آماری را تا حد امکان کامل انجام دهید و از مراجعه به مزایا و معایب روشهای خاص یا نتایج از هر نوع خودداری کنید.
نتایج
در این بخش باید دستاوردها، یافتهها و مقادیر عددی نتایج آزمون، اهمیت و اعتبار آنها و همچنین ویژگیهای آماری بهطور واضح و دقیق توضیح داده شود. فعل بکار رفته در این بخش در گذشته است. هدف اصلی این بخش ارائه نتایج شماست. این بخش را به یک گزارش عینی از نتایج تبدیل کنید و تمام تفسیرها را برای این بخش نگه دارید.
یافتههای خود را در این بخش خلاصه کنید و در صورت امکان آنها را در جدول یا با شکل ارائه دهید. تمام نتایج موجود در متن را شرح دهید و خواننده را به سمت مشاهدات مرتبط هدایت کنید. نتایج تستهای کنترل و مشاهداتی را شرح دهید که در جدول یا شکل ارائه نشدند. دادهها را تجزیه و تحلیل کرده و سپس آنها را در قالب نمودار، جداول یا شکل ارائه دهید.
بحث
این بخش نتایج و دستاوردهای تحقیق را تفسیر و تحلیل میکند و بنابراین نیاز به دانشی گسترده دارد. در این بخش باید تحقیقات قبلی مربوط به موضوع مقاله ذکر شده در مقدمه را شرح دهید و روشها یا نتایج آن مقالات را با مطالعه خود مقایسه کنید. همچنین لازم است مزایا و مضرات تحقیق حاضر و همچنین قوام یا ناهماهنگی یافتههای شما با موارد قبلی را با دقت توضیح دهید. فعل بهکار رفته در این بخش در گذشته است.
نتیجهگیری
در این بخش، مروری بسیار کوتاه از کل مقاله علمی ارائه شده است. در حقیقت، این بخش شبیه به چکیده است، اما بهطور کلی، هیچ محدودیتی در تعداد کلمات ایجاد نمیکند. در این بخش اهمیت موضوع، نتایج کلی تحقیق و تحقیقات انجام شده و همچنین تحقیقات آینده در مورد این موضوع توضیح داده و تشریح شده است. زمان فعل مورد استفاده در این بخش ترکیبی از گذشته و آینده است.
سپاسگذاری
این بخش لزوماً در همه مقالات یافت نمیشود. در این بخش از همه کسانی که در انجام تحقیق کمک کردهاند تشکر میکنیم. همچنین میتوانید از مؤسساتی که با تجهیزات تحقیقاتی، شما را حمایت کردهاند، تشکر کرده و از داورانی که با ارائه بینشهای ارزشمند در مورد چگونگی بهبود مقاله علمی شما کمک کردهاند، تشکر کنید.
منابع
در این بخش منابع ذکر شده در کل مقاله ارائه شده و در انتهای مقاله علمی شما قرار میگیرد.